georganiseerd door Lions Club Bussum Godelinde

Orkest & Dirigent


Orkest: Amsterdam Symphony Orchestra

 

Het Amsterdam Symphony Orchestra – in 2003 opgericht door dirigent en cultureel ondernemer Peter Santa – bestaat in de basis uit 70 uiterst professionele musici en het orkest werkt structureel zonder subsidie.

 

Het orkest gaf al meer dan honderd concerten in Het Concertgebouw (de thuisbasis van het orkest) en daarnaast in zalen als de Doelen (Rotterdam), de Dr. Anton Philipszaal (Den Haag), Muziekcentrum Vredenburg (Utrecht), de Philharmonie (Haarlem), de Concertzaal (Tilburg), de Harmonie (Leeuwarden) en het Theater aan het Vrijthof (Maastricht). Een van de hoogtepunten in 2013 was een uitvoering van Beethoven’s 9e symfonie in de Haagse Ridderzaal en ook het traditionele Nieuwjaars-benefietconcert – dat het orkest jaarlijks in de Grote Kerk van Naarden geeft – is elk jaar weer een groot succes!

 

Het Amsterdam Symphony Orchestra ging op tournee naar onder andere China (in drie weken van Beijing tot Guanzhou) en Duitsland (inclusief een bijzonder goed ontvangen concert in de Berlijnse Philharmonie) en heeft tot op heden twee CD’s opgenomen voor het label Classix (een met werken van Schubert en Beethoven en een met werken van Tchaikovsky). Over het orkest zijn verder twee documentaires gemaakt en een groot aantal concerten is opgenomen voor radio en televisie.

 

Voor meer informatie kunt u hier kijken op de website van het orkest.

Dirigent: Peter Santa

 

Peter Santa (1967) begon zijn muzikale carrière als violist. Hij studeerde bij Philipp Hirshhorn aan het Utrechts Conservatorium, trad veelvuldig op als orkestmusicus, als solist en in kamermuziekverband. In 1990 won hij in Het Concertgebouw als dirigent de Eduard van Beinum Prijs en op uitnodiging van de beroemde Japanse ‘maestro’ Hiroyuki Iwaki werd hij zijn assistent in Japan en Australië. Na deze goede leerschool startte Peter’s carrière als internationaal werkend dirigent. Zijn repertoire omvat meer dan 300 orkestwerken en hij dirigeerde alles van Bach tot en met de wereldpremière van Ennio Morricone’s ‘Una Via Crucis’.

 

In 2002 richtte hij het Amsterdam Symphony Orchestra op en in 2010 het Amsterdam Chamber Orchestra (beiden met Het Concertgebouw als thuisbasis). Hiernaast gaf hij een muziekblad uit, was hij betrokken bij een klassiek radiostation en begeleidde hij investeringstrajecten gericht op het verwerven van kostbare Italiaanse strijkinstrumenten.