Orkest, dirigent en solisten

Orkest: Amsterdam Symphony Orchestra

Het Amsterdam Symphony Orchestra – in 2003 opgericht door dirigent en cultureel ondernemer Peter Santa – bestaat in de basis uit 70 uiterst professionele musici en het orkest werkt structureel zonder subsidie.

Voor meer informatie kunt u hier kijken op de website van het orkest.

 

 

 

 

Gastdirigent en Altviool: Maxim Rysanov

De voor een Grammy genomineerde Oekraïens-Britse altviolist en dirigent Maxim Rysanov heeft zich gevestigd als een van ‘s werelds meest levendige en charismatische musici. Als altviolist is hij vooral bekend als frequente gast van de crème de la crème van de internationale muziekwereld, zoals BBC Last Night of the Proms en de festivals van Edinburgh, Salzburg en Verbier.


Tot zijn concert-hoogtepunten behoren het Mariinsky Orchestra (Valery Gergiev), Russian National Orchestra (Mikhail Pletnev), BBC Symphony Orchestra (Jiří Bělohlávek), Residentie Orkest Den Haag (Neeme Jarvi), Svetlanov State Symphony Orchestra (Vladimir Jurovsky), Seattle Symphony (Andrey Boreyko), Orquesta Sinfónica de Castilla y León (Vasily Petrenko), Deutsches Symphonie-Orchester Berlin (Tugan Sokhiev), Moscow Philharmonic (Yuri Simonov) etc, etc.
7Maxim heeft een drukke carrière, zowel als altviolist als dirigent. Vaak combineert hij het dirigeren met een vioolconcert. Hij zal dit jaar, behalve op virtuoze wijze altviool spelen, het Nieuwjaarsconcert als gastdirigent dirigeren, met aan zijn zijde Peter Santa (dirigent van het Amsterdam Symphony Orchestra) op viool.
Daarnaast is Maxim een fervent kamermusicus. Hij speelt kamermuziek samen met o.a. Janine Jansen, Maxim`Vengerov, Mischa Maisky, Gidon Kremer, Nicola Benedetti, Vadim Repin, Augustin Dumay, Viktoria Mullova, Alex nder Sitkovetsky, Sol Gabetta, Leif Ove Andsnes, Denis Matsuev, Alessio Bax, Michael Collins, Martin Frost, Alice Coote, Freddy Kempf, Yeoelom Son.


Maxim studeerde altviool bij Maria Sitkovskaya in Moskou en John Glickman aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen. Maxim ontving verschillende prijzen, waaronder de Gramophone Young Artist of the Year Award en de BBC Radio 3 New Generation Award. Hij is ook prijswinnaar bij de concoursen van Genève, Lionel Tertis en Valentino Bucchi.


Hij is verheugd om een Giuseppe Guadagnini altviool, bekend als ‘II Soldato’, uit 1780 te bespelen. Deze is in privé-uitleen en werd mogelijk gemaakt door ‘Premiere Performances of Hong Kong’.

 

 

Viool: Peter Santa

Peter Santa is geboren in Nederland (1967) als zoon van een Ierse moeder en een Hongaarse vader. Peter Santa begon al met het spelen op een speelgoedgoed viool op drie-jarige leeftijd en studeerde later aan het conservatorium in Utrecht.

 

Tijdens zijn viool studie heeft de Russische violist Philipp Hirshhorn de meeste invloed gehad op zijn muzikale en instrumentale ontwikkeling. Peter speelde veel concerten als solist, kamer muzikant en als orkestspeler. In 1989 - na gekampt te hebben met rugklachten - pakte hij het dirigeren op.